Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Mój basset - PUZON

jancio67 - Sro 20 Paź, 2010 19:21
Temat postu: PUZON
Puzon jest z nami od 2 tygodni.
Urodził się 1.07.2010r. z Żarki Letnisko przeprowadził się do Rybnika.
W rodowodzie napisane jest, ze ma na imię Ares, ale wszyscy stwierdziliśmy, że tak wspaniały pies musi mieć jakieś specyficzne imię i nazwaliśmy go Puzon :mrgreen:

Przez pierwsze dni pies sikał nam na panele, co jest sprawą oczywistą. mieszkamy na pierwszym piętrze, więc leniuszek żeby się załatwić musi zejść ze schodów, a że waży 13 kilo to nie tak łatwo jest go znieść. Po wielu próbach ( bardzo często stosowaliśmy przekupstwo :lol: ) nauczył się schodzić sam. Oczywiście zanim zejdzie musi dać poprzez bardzo głośne szczekanie znać, że nadchodzi i że wraca.

Najbardziej aktywny jest w porze naszych ulubionych seriali tzn. dobiera się do pustych butelek po wodzie mineralnej i goni je po całym domu nie pozwalając nam nic usłyszeć, a gdy butelki mu się znudzą zabiera się do obgryzania naszych stóp. Ewentualnie lubi jeszcze siedzieć pod telewizorem i szczeka na nas :razz:

Załączam zdjęcia, które do tej pory zrobiliśmy.
Gdy wybierzemy się na jakąś wycieczkę zabierzemy ze sobą aparat, a wtedy wstawimy więcej zdjęć.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

FOSTER - Czw 21 Paź, 2010 21:25

Imię bardzo do niego pasuje - jest taki duży jak Puzon, a i głosik ma pewnie niczego sobie :mrgreen:
Pozdrawiamy z Fosterkiem :grin:

Asia i Basia - Sob 06 Lis, 2010 23:37

Co nowego u Puzona ?
jancio67 - Nie 07 Lis, 2010 12:39

Przez 2 tygodnie przybrał 2 kg, więc waży teraz 15 kg.
Bardzo lubi spacery i wbrew stereotypowi daje rade chodzić nawet około 2 godzin :lol:
Jego ulubioną zabawką jest pusta butelka po wodzie mineralnej.

W domu na razie nic nie zniszczył i miejmy nadzieje, że tak pozostanie.
Z wszystkimi domownikami się już oswoił, lecz gdy coś mu się nie podoba to sobie na nas poszczekuje.

Najśmieszniejsze jest, gdy wypuszczamy naszą szynszylę, a on przed nią ucieka. Nie jest agresywny wobec innych psów, zazwyczaj albo w ogóle nie zwraca na nich uwagi, albo się ich boi.

Ślemy wszystkim pozdrowienia :razz:

Gi - Nie 07 Lis, 2010 14:15

sliczny piesek , :) czy jest z hodowli Nefer?
jancio67 - Nie 07 Lis, 2010 19:43

Tak,Puzon jest z hodowli Nefer ,a czy są w związku z tym jakieś problemy ?
jancio67 - Nie 07 Lis, 2010 19:47

Przepraszam nie miałem nic złego na myśli.
domelcia - Pon 08 Lis, 2010 16:01

Moja Lora jest Burbon-Nefer ;)
Marynia - Pon 08 Lis, 2010 16:18

A moja sunia Goldie Nefer :lol:
Dorti - Pon 08 Lis, 2010 16:30

No i Lussi - KIKI Eldorado Nefer
Gi - Pon 08 Lis, 2010 23:07

nie skąd.. :) miałam kiedys sunie z tej hodowli i wyrosła na piękną, grubej kości, z dużą ilością skóry, mądrą bassetkę i tez była z miejscowości Zarki Letnisko z hodowli Nefer, poprostu skojarzyłam :)
jancio67 - Pon 08 Lis, 2010 23:23

Nie wiem co będzie z Puzonem mam nadzieję że również wyrośnie mądrego samca :lol:
tubcia - Pon 08 Lis, 2010 23:31

fajny a jakie ma spojrzenie :lol:
Mirka - Pon 08 Lis, 2010 23:53

tubcia napisał/a:
fajny a jakie ma spojrzenie :lol:

spojrzenie ma zdecydowanie szelmowskie :mrgreen:

jancio67 - Wto 09 Lis, 2010 10:17

Powiedzcie mi proszę czy wasze pociechy też miały taki problem z jedzeniem ,tak łapczywie żre że prawie po każdym posiłku ma tak jakby czkawkę ,posiłek za każdym razem przygotowywany ryż-marchewka-mięso -drobiowe?+ kurze łapki bez długiej kostki.
Kala - Wto 09 Lis, 2010 10:38

Nasz jest w podobnym wieku i od jakiegos czasu problem czkawki ustał samoistnie, owszem zdarza się, ale zdecydowanie rzadziej. Kiedyś czkał po każdym posiłku, a karmimy go w zasadzie głównie suchą karmą, wszelkie inne posiłki jako dodatki :) temat czkawki został również poruszony w dziale Ambolutorium :)
tubcia - Wto 09 Lis, 2010 11:08

moja Tuba jest łapczywa na jedzenie do dziś
jak wystawiam miski z żarłem to jak najdalej od siebie i stoje między nimi aby odganiać ją bo musi zajrzeć do każdej nawet do kociej bo może tam co innego dali i oczywiście na koniec konsumpcji też jest obchód po miskach aby coś do lizać

Toni uwielbia słodkości muszę uważać na ciasta postawione na stole czy szafkach na batoniki jedzone przez dzieci bo jak się zapatrzą na bajkę to potrafi beszczelnie podejść i wyrwać :)
taki terrorysta z niego jest

u mnie są łakomczuchy odkurzacze żaden okruszek nie zostanie ominięty :)

moja tuba je raz dziennie :) czyli raz przez cały dzień :lol: ciągiem co się da zjeść

Kala - Wto 09 Lis, 2010 14:55

my się śmiejemy że odkurzacz nie jest nam potrzebny bo co by na podłodze nie leżało Platon i tak to wciągnie :) jadalne czy niejadalne... nie ma znaczenia :) a czy je łapczywie??? hmmmm... on nie je, on pochłania :D a jak się skończy to szura po podłodze miską...
Ania i Piotr - Wto 09 Lis, 2010 15:19

Nasza psinka to jeszcze po jedzeniu sprawdza czy coś może pod miska zostało :mrgreen:
jancio67 - Czw 25 Lis, 2010 23:07

Witam wszystkich,nasz Puzon ma prawie pięć miesięcy 17 kg do tej pory było w porządku lecz od pewnego czasu po spacerach przychodząc do domu dostaje ataku głupawy szczeka na wszystkich,biega po całym domu choćby opętany. Czy to jest normalne :?:
ania123 - Czw 25 Lis, 2010 23:52

kropka ma zawsze glupawke po wieczornym spacerze, miedzy 23 a 24 :) biega wtedy na trasie przedpokoj-kanapa i sie slizga, a najlepiej jej sie robi fikolki na lozku bo mamy 2m na 2m :) skakanie i bieganie i szczekanie to na lozku zawsze wlasnie po spacerze ostatnim, taki rytual juz praktycznie :) mysle ze to w porzadku zupelnie, psy maja glupawki takie ;)
Batus - Pią 26 Lis, 2010 06:57

Zupełnie normalne, zwłaszcza jak wraca trochę mokry po deszczu :)
jancio67 - Pią 26 Lis, 2010 09:48

Dzięki myślałem że coś się dzieje nie tak .
Joasika - Pią 26 Lis, 2010 10:33

Całkiem normalne :mrgreen:

W każdym razie u bassetów :roll:

Na Berta ma ok. 7 lat i jak wracamy do domu, to za każdym razem taki taniec ze śpiewogrą urządza :roll:

troublemaker - Pią 26 Lis, 2010 14:36

Nic sie nie martw :) Nasza Krowka tez tak ma.. Moze bassety tak maja, ze jak wieczor i cisza nocna, to trzeba zrobic jak najwiekszy halas :)
Rogasowa - Pią 26 Lis, 2010 15:20

U nas tak samo.. po spacerze wieczornym, a jeszcze jak do tego deszcz dojdzie to nie da się nawet nagrać tego bo wychodzi tylko smuga.. Podrzuca sobie sama zabawki i je gania :mrgreen: A wyrzut ma na 2-3 metry :mrgreen:
jancio67 - Nie 12 Gru, 2010 20:30

Witam :smile: Wstawiam parę nowych fotek od Puzona. Miłego oglądania :P

Nowe legowisko naszego psiaka.

Ulubione miejsce do spania na dworze.

Zimowe zabawy, które polegaja na gonieniu śnieżek i wkładaniu nochala do zasp :lol:

Mirka - Nie 12 Gru, 2010 20:42

legowisko :?: :?:
toz to prawdziwa kanapa :shock:
śliczny psiak i zima i latem :lol:

Kala - Nie 12 Gru, 2010 20:43

śliczny chłopiec :D i jaki już duży....
Miła od Gucia - Nie 12 Gru, 2010 20:51

Legowisko, faktycznie kanapa 3 osobowa, ups psiowa
Kala - Nie 12 Gru, 2010 20:54

ja taką kanapę chcę dla mojej kluski :D może gwiazdor pod choinkę przyniesie ;)
jancio67 - Czw 30 Gru, 2010 23:37

:cry: Witam wszystkich,mam problem Puzon zauważyłem zaczął kuleć na lewą łapę ,nie zauważyłem żeby się uderzył dostał już trzy zastrzyki i nic poprawy .Weterynarz powiedział że musi go obejrzeć ortopeda nie wiem co będzie dalej,w poniedziałek mam dzwonić do Katowic do dr.Gierka polecanego ortopedy,chirurga weterynarii.Zobaczymy co dalej. :sad:
ania123 - Pią 31 Gru, 2010 00:56

trzymam kciuki za dzieciaczka
gocha - Pią 31 Gru, 2010 09:57

Biedny maluch, trzymamy kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło.
Dorti - Pią 31 Gru, 2010 10:02

jancio67 napisał/a:
:cry: Witam wszystkich,mam problem Puzon zauważyłem zaczął kuleć na lewą łapę ,nie zauważyłem żeby się uderzył dostał już trzy zastrzyki i nic poprawy .Weterynarz powiedział że musi go obejrzeć ortopeda nie wiem co będzie dalej,w poniedziałek mam dzwonić do Katowic do dr.Gierka polecanego ortopedy,chirurga weterynarii.Zobaczymy co dalej. :sad:

Przecież to młody psiak, spokojnie, dlaczego odrazu ortopeda i chirurg :?:
Mnie to przeraża, czy on wogóle otrzymał jakieś tabletki po których można by stawierdzić, że kulenie ustało :?:
Zastrzyk przeciwzapalny :?:
Jeśli to nie pomaga to powinno zrobić się zdjęcie rtg.
Na chirurga zawsze przyjdzie czas, przecież krojenie to ich specjalność.
Panika w takich momentach jest złym doradcą.
Trzymajcie się.

jancio67 - Pią 31 Gru, 2010 20:31

dzięki za troskę,Puzon otrzymał 3 zastrzyki z Tolfine co drugi dzień ,bez poprawy,ponadto bierze Caniwiton ,wet. powiedział żeby go zobaczył ortopeda ,zrobił zdjęcie i zobaczył z czego te kulenie.we wtorek mamy wizytę w Katowicach .Pozdrawiam wszystkich ,DOSIEGO ROKU !
jancio67 - Sro 05 Sty, 2011 11:35

Witam wszystkich w Nowym Roku ,informacja po wizycie u weta,dysplazja stawu łokciowego lewego ,zdjęcia RTG plus tabletki NUTRADYL ,za miesiąc następna wizyta zobaczymy co dalej,pozdrawiam. :sad:
Miła od Gucia - Sro 05 Sty, 2011 12:04

Oj, trzymajcie się, a jak czuje się Puzon, czy dalej utyka, pomimo leków ?
jancio67 - Sro 05 Sty, 2011 12:11

Najbardziej kuleje po spacerach ,strasznie ciągnie ,poza tym skacze ,rozrabia nie wykazuje oznak bólu ,oprócz ruchów łapą. przez weta.
jancio67 - Czw 06 Sty, 2011 22:34

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile ma najstarszy BASSET w Polsce,ponieważ u weterynarza dowiedziałem się że ma 11 lat od klientki weta.Czy są jakieś w ogóle dane na ten temat.
gocha - Czw 06 Sty, 2011 23:23

Nie wiem czy istnieją jakieś statystyki tego typu, ale "nasz forumowy" Bass odszedł w wieku niespełna 16 lat. Były również 13-14 latki. Poczytaj "Tęczowy Most" tam jest kilka forumowych bassetów.
Niewątpliwie jest wiele żyjących bassetów , które mają sporo ponad 11 lat, nie wiem skąd ta pani ma takie informacje.

jancio67 - Sro 19 Sty, 2011 12:01

Witam chciałem zapytać ,czy jak psiak ma kulenie na którąś łapę to na wystawie automatycznie nie ma żadnych szans i nie ma sensu go w ogóle wystawiać , z góry dzięki za odpowiedż. :sad:

wW

Mirka - Sro 19 Sty, 2011 12:32

gocha napisał/a:
Nie wiem czy istnieją jakieś statystyki tego typu, ale "nasz forumowy" Bass odszedł w wieku niespełna 16 lat. Były również 13-14 latki. Poczytaj "Tęczowy Most" tam jest kilka forumowych bassetów.
Niewątpliwie jest wiele żyjących bassetów , które mają sporo ponad 11 lat, nie wiem skąd ta pani ma takie informacje.

w moim mieście żyje i jak niedawno go widziałam to całkiem dobrze sie ma
basset Amigo dokładnie nie wiem ale ma 14-15lat :lol:

Dorti - Sro 19 Sty, 2011 12:49

jancio67 napisał/a:
Witam chciałem zapytać ,czy jak psiak ma kulenie na którąś łapę to na wystawie automatycznie nie ma żadnych szans i nie ma sensu go w ogóle wystawiać , z góry dzięki za odpowiedż. :sad:

wW

Kulejącego psa nie powinno sie wystawiać.
Sędzia zwraca m.in. uwagę na ruch psa.
A jaki ruch ma pies utykający :?:
Proponuję wyleczyć i dopiero wówczas ruszyć na wystawy :wink:
Pozdrawiam.

jancio67 - Sob 12 Mar, 2011 11:46

Mamy parę nowych zdjęć Puzona z już prawie wiosennych spacerów:)

No to trzeba rozprostować kości

Z prawego profilu:)

No i z lewego:)

Trochę się zmęczyłem więc trzeba odpocząć

Na koniec Puzon w całej okazałości

domelcia - Sob 12 Mar, 2011 19:36

no się chłopakowi urosło :D
na tym pierwszym zdjęciu jest cudownym latającym bassetem :D

Joasika - Pon 14 Mar, 2011 07:43

Oba profile piękne :mrgreen:
jancio67 - Czw 29 Wrz, 2011 18:50

Witam wszystkich forumowiczów :) Długo sie nie odzywaliśmy, a Puzon czuje się świetnie :lol:
Chcieliśmy sie zapytać, czy ktoś z was wybiera się na wystawę psów rasowych do Rybnika 2 października?

Pozdrawiamy :D

Joasika - Pią 30 Wrz, 2011 07:23

jancio67 napisał/a:
Witam wszystkich forumowiczów :) Długo sie nie odzywaliśmy, a Puzon czuje się świetnie :lol:
Chcieliśmy sie zapytać, czy ktoś z was wybiera się na wystawę psów rasowych do Rybnika 2 października?

Pozdrawiamy :D

My, my, my :!: :!: :!: :mrgreen:

Toż to obowiązkowa obowiązkowość być na tej wystawie :!: :mrgreen:

Miła od Gucia - Pią 30 Wrz, 2011 08:54

Berta wróci z Pucharem :lol:
zojka - Pią 30 Wrz, 2011 17:39

Miła od Gucia napisał/a:

Jak go nie dostanie, to go zwędzi :grin:

Joasika - Pią 30 Wrz, 2011 19:14

zojka napisał/a:
Miła od Gucia napisał/a:

Jak go nie dostanie, to go zwędzi :grin:

A jak nie zwędzi, to wyłudzi :mrgreen: :!:

eufrazyna - Pią 30 Wrz, 2011 19:21

Gdzie tam!Jej sie po prostu on bedzie nalezal! :mrgreen:
jancio67 - Sob 01 Paź, 2011 21:50

A jak to jest możliwe ,gdyż nie ma takiego zgłoszenia pieska! w spisie ?? :lol:
Joasika - Nie 02 Paź, 2011 07:15

Zapewniam, że z Bertą WSZYSTKO jest możliwe :twisted:
zojka - Nie 02 Paź, 2011 10:08

Joasika napisał/a:
Zapewniam, że z Bertą WSZYSTKO jest możliwe :twisted:

Berta DA RADĘ!

jancio67 - Wto 20 Gru, 2011 21:35

Witamy serdecznie po dłuższej przerwie :smile: Już pochwaliliśmy się naszymi świątecznymi zakupami w innym wątku (http://forum.bassety.net/...=2735&start=225 zapraszam :smile: ) a do tego dołączam zdjęcie Puzona ze swoim nowym Fumflem:D (cóż za spojrzenie :lol: chyba zabije go wzrokiem)

ania123 - Wto 20 Gru, 2011 21:51

ale piekny ten wasz piesek :)
Joasika - Sro 21 Gru, 2011 07:33

Witamy po przerwie pięknego Puzona :!: :mrgreen:
koluś - Sro 21 Gru, 2011 08:55

śliczny Puzon! :mrgreen:
jabluszko520 - Sro 21 Gru, 2011 10:06

Śliczniocha :) witamy i My :grin:
Asia i Basia - Sro 06 Kwi, 2016 21:47

Puzon odszedl za Teczowy Most 06 kwietnia 2016

Puzon za TM

Molly i Gosia - Czw 07 Kwi, 2016 10:28