Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Mój basset - forumowa LUNKA w naszym domu w Człuchowie:)

fMichalina - Sob 17 Maj, 2014 13:20
Temat postu: forumowa LUNKA w naszym domu w Człuchowie:)
jak Lunka trafiła do domu rodzinnego Michaliny, oto jej temat adopcyjny
LUNKA do adopcji

```````````````````````````````````````
Nasza Lunka jest już z nami i tak już zostanie, więc za radą Bogumiły zakładam jej osobny temat o losach i przygodach w nowym domku :)

Miła od Gucia - Sob 17 Maj, 2014 13:30

trochę sobie pośpię

jak każdy basset hop do łóżka

zapoznanie terenu

lubię Cię

naprawdę

gkoti - Sob 17 Maj, 2014 13:36

O boziulku, jakie cudooooooooooooooo :serce:
Miła od Gucia - Sob 17 Maj, 2014 13:49

Lacota - Sob 17 Maj, 2014 13:56

Michalina teraz zrozumiałam Wasz zachwyt :lol:
Przepiękna :serce:
I te oczyska. Sama wymiękłam.
Oj, ciężko będzie się oprzeć temu spojrzeniu :serce:
Teraz to już tylko rozpieszczajcie, kochajcie i pozwólcie się kochać :)

Joasika - Sob 17 Maj, 2014 15:42

No wspaniale :yahoo

Lunka teraz będzie miała wypasiony żywot :serce:

Życzę Wam wszystkiego dobrego na nowej, paszteciej drodze życia :serce:

Nie będziecie żałować 8)

jabluszko520 - Sob 17 Maj, 2014 16:51

Ależ ona jest piękna! do schrupania :mrgreen:
gratuluję nowego członka rodziny :serce:

ŁucjaLuna - Sob 17 Maj, 2014 16:52

Cudna, tylko kochać :D
madziaa - Nie 18 Maj, 2014 10:07

Jak miło patrzeć na taką szczęśliwa rodzinkę :) super wszystkiego najlepszego Wam życzę na długieeeeee lata. A Lunka piękna :serce:
Magdaa - Nie 18 Maj, 2014 12:06

Cudowny dom dla ślicznego pieska! Luna jest cudna, nie dziwię się ,że podbija serducha :serce:
gkoti - Nie 18 Maj, 2014 13:04

Cudna Luneczka wie, co dla niej dobre i gdzie jest najlepiej :lol:
fMichalina - Nie 18 Maj, 2014 19:55

Parę nowych faktów o Lunce:
- od smakołyków woli suchy chleb,
- nie jest w stanie wejść na 20 cm taras ale na wysoką kanapę na którą nie wolno potrafi wskoczyć w sekundę,
- nie boi się motorów, kosiarki ani samochodów ale kot ją przeraża,
- umie już grabić trawę i naprawiać silniki:),
- nie ma dla niej bardziej interesującego miejsca niż brudna kocia kuweta!
-jest najpiękniejszym szczeniakiem świata:)

mychaNora - Pon 19 Maj, 2014 06:30

Czyli jest normalnym, zdrowym, prawidłowo reagującym bassetem :haha:
Joasika - Pon 19 Maj, 2014 06:52

Basset w każdym calu :yahoo

Radzę się przyzwyczaić, bo raczej nie prorokuję zmiany na lepsze w zachowaniu paszteta :haha:

PS: Nasza Berta starała się ukradkiem inwigilować kuwetę, jednak zawsze zdradzały ją wypadające z fafli kamyczki :buha:

madziaa - Pon 19 Maj, 2014 08:01

Witajcie w gronie szczęśliwych posiadaczy pasztetów :)
Zdrowa typowa bassetka moja też ubóstwia kocią kuwetę :buha:

marzanna67999 - Pon 19 Maj, 2014 21:50

No i oczywiście my z Jackiem witamy serdecznie :)
A tak na marginesie czy to nasze najmłodsze bassecie dziecko na forum jest ??????????
Cudowna, prześliczna i przekochana i niech rozrabia jak najwięcej bo mój Jacek jako straszy obywatel basseciej rasy jest już taki ułozony i spkojny :) Wspominać można jedynie jego figle z lat wcześniejszych.
Całuję w sam środek tego cudownego pyszczka :)

fMichalina - Wto 20 Maj, 2014 15:13

Według opowiadań rodziców Lunka cały czas cieszy się ogrodem, cały czas prosi żeby pobyć na dworzu gdzie nagle robi się z "paszteta" zgrabnym i wysportowanym ogarem i w kółko biega. Kiedy już się zmęczy kladzie się na tarasie i pilnuje. Widać że w ogrodzie jest bardzo szczęśliwa. Niestety nauczyła się wchodzić po schodach, czego chcieliśmy uniknąć bo to podobno dla Bassetów niebezpieczne. Czy Waszym zdaniem zniechęcać ją od tego czy okazjonalna wyciecza na piętro jej aż tak nie zaszkodzi? Na razie Mama ją znosi na dół na rękach ale to już calkiem uży pies i nie wiem ile da radę tak robić:)
jabluszko520 - Wto 20 Maj, 2014 20:19

A mamy taki temat, zapraszam do lektury :) może coś znajdziesz ciekawego http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=3210
marzanna67999 - Wto 20 Maj, 2014 21:18

Moje osobiste zdanie jest takie, że schody na pietro w żaden sposób krzywdy bassetowi nie zrobią, mamy tutaj na forum pieski które mieszkają w bloku i też chodzą po schodach. Wiadomo jest, że maluszka trzeba nosić tak gdzieś do 9 miesiąca ale jak jest już większy to nic mu się nie stanie jak przejdzie się po schodach- oby to nie było 4 piętro, z którego my z Jackiem przeprowadziliśmy się na niskie pięterko czyki Jacek przechodzi kilka razy dziennie w sumie 27 schodków :) ale poczytaj zapodany temat zawsze trochę wiedzy się przyda.
Pozdrawiamy rodzinę i cudaśną Lenkę :)

Bazyli - Wto 20 Maj, 2014 22:29

fMichalina napisał/a:
Według opowiadań rodziców Lunka cały czas cieszy się ogrodem, cały czas prosi żeby pobyć na dworzu gdzie nagle robi się z "paszteta" zgrabnym i wysportowanym ogarem i w kółko biega. Kiedy już się zmęczy kladzie się na tarasie i pilnuje. Widać że w ogrodzie jest bardzo szczęśliwa. Niestety nauczyła się wchodzić po schodach, czego chcieliśmy uniknąć bo to podobno dla Bassetów niebezpieczne. Czy Waszym zdaniem zniechęcać ją od tego czy okazjonalna wyciecza na piętro jej aż tak nie zaszkodzi? Na razie Mama ją znosi na dół na rękach ale to już calkiem uży pies i nie wiem ile da radę tak robić:
)

Jak szaleć to szaleć...windę niech jej mama zamontuje...Tyle że pewnie łatwiej byłoby ją zainstalować niż nauczyć paszteta obsługi...
:)
A poważnie...jeśli nie chcecie aby Wasz nowy domownik wchodził na piętro, może pomyślcie o jakieś fajnej bramce na schody ?
Przynajmniej i Rodzicom i Tobie przypomną się lata bardzo wczesnej młodości ?
:)
To bardzo praktyczne rozwiązanie a poza tym fajnie zrobiona bramka dodaje uroku pomieszczeniu...

Magdaa - Sro 21 Maj, 2014 04:31

Ja mieszkam na górze domku jednorodzinnego,mam zamontowaną barierkę,ale dlatego ,żeby Basco nie chodził kiedy chce na dół. Wiadomo,że na dwór schodzi i kiedy nikogo nie ma do góry to idzie do babci. Nosiliśmy go z nich tak do 20 kg (miał wtedy niecałe 6m-cy).Teraz chodzi sam, ale jak najmniej.Przeczytaj temat z linku, bo jest tam dużo różnych opinii. Ja doszłam po nich do wniosku,że basset może nie chodzic po żadnych schodach,a mieć problemy z kręgosłupem np.przez zeskakiwanie z kanapy.Mój Basco ma 9 miesięcyi waży 25 kg i jest długi,więc mogłabym zrobić mu krzywdę nosząc go nadal,nie wspominając o sobie.
olgaem - Sro 21 Maj, 2014 16:59

Ja miałam jamnika, który w wieku 15 lat biegał po schodach i nie miał żadnych problemów z kręgosłupem. Wydaje mi się, że jak od małego będzie do nich przyzwyczajony to lepiej dla jego stawów i kręgosłupa. Bramka to też dobry pomysł, chociaż ciekawość i upór czasem wygrywają nawet z żelazną bramą :zly: znając np Hasana siedziałby tak długo pod tą bramką i "płakusiał" dopóty ktoś by mu tej bramki nie uchylił. ale żeby nie było... na górę by nie wszedł, chodziłoby raczej o sam fakt, że coś jest dla niego niedostępne...
Miła od Gucia - Pią 30 Maj, 2014 19:58

Cieszcie Kochani oko
mnie słów brakuje, na urodę Lunki i na cudne warunki

marzanna67999 - Pią 30 Maj, 2014 20:03

Prawdziwe cudo !!!!!!!!!!!!!!!! Mordkęma taką, że tylko całować i całować :)
jabluszko520 - Pią 30 Maj, 2014 20:07

Ależ ona ma to coś w sobie, jest niesamowita! :cmok: :cmok: :cmok:
ŁucjaLuna - Pią 30 Maj, 2014 20:11

Cudna Lunka , wspaniale trafiła. Pozdrawiam właścicieli i oczywiście Lunkę ;)
Lacota - Sob 31 Maj, 2014 07:23

No wreszcie doczekałam się :D
Luna patrzy tak niesamowicie, te oczy mówią tylko mnie kochaj :D
I te czoło zatroskane :buha:
Niesamowity pies ta jej mordka wyraża coś czego jeszcze nazwać nie potrafię :serce:

Joasika - Sob 31 Maj, 2014 08:21

Noooo, Lunka ma prawdziwe luksusy, nie dziwota, że takim uroczym wzrokiem czaruje :mrgreen:

Ale najbardziej bliskie memu sercu są te kłaczki na spodniach - ech...widać, że Pańciostwo baaardzo kocha Lunkę :yahoo :serce:

Marynia - Sob 31 Maj, 2014 09:08

Na 7 fotce zmarszczyła mordkę podobnie jak Bertolinda Joasiki,śliczna Luneczka :mrgreen:
Miła od Gucia - Sob 31 Maj, 2014 20:39

skoro malutka taka urocza i się podoba
to jeszcze

Joasika - Nie 01 Cze, 2014 10:25

Oooo...miłośniczka słoneczników :buha:
gkoti - Nie 01 Cze, 2014 12:58

Jaki człowiek uchachany, jak widzi takie szczęścia... cała masa szczęść :serce:
ŁucjaLuna - Nie 01 Cze, 2014 14:23

Miło patrzeć na szczęście ludzi i basseciaka
Magdaa - Nie 01 Cze, 2014 19:43

Prawdziwa dluga paróweczka ,nic tylko przytulić. Widać szczęście w jej oczach, a ta podusia haftowana :serce: Widać ,że skradła wasze serca.
jabluszko520 - Pon 02 Cze, 2014 09:54

haha taka cudna, rozpuszczona, że aż miło :serce:
fMichalina - Pon 02 Cze, 2014 15:56

Dzisiaj Lunka była kolejny raz u wtetrynarza bo rano wyczuliśmy kleszcza na samym czubku głowy, od razu też dostała jeszcze jeden rodzaj leku przeciwkleszczowego bo widać ten sprzed tygodnia nie odniósł skutku. Płakała jakby conajmniej miała operacje! Lunka wybitnie nie lubi wycieczek, zawsze jak wróci sprawdza całe podwórku, biega w kółko i aż się uśmiecha:) Pan weterynarz mówił, że pies wybitnie uparty i żebyśmy nie dali sobie wejść na głowę:) Jesteśmy też już wstępnie umówieni na sterylizację, która jest dla nas chyba teraz najstraszniejsza.
Magdaa - Pon 02 Cze, 2014 16:25

Polecam obrożę foresto ,odkąd założyłam Bascowi 0 kleszczy. Wcześniej stosowałam różne środki ,ale zawsze były jakieś kleszcze ,raz martwe ,raz żywe.
Miła od Gucia - Pon 02 Cze, 2014 18:27

och te nasze bassety, żaden nie lubi wizyt u weta, dobrze, że zauważyliście i od razu zareagowaliście.
No a z tym wejściem na głowę, no cóż nie dajcie się (choć ja sama się dałam)

Miła od Gucia - Wto 03 Cze, 2014 08:08

Michalino Kochana ;)
bardzo dziękuję za pieniążki, które przelałaś na konto bassecie, za pokrycie kosztów paliwa sprawdzenia Twego domku.
Choć to nie Wy winniście pokryć te koszty, tym bardziej dziękujemy.
Pieniążki w kwocie 70 zł zostały przekazane Monice "Lacota", która Was odwiedziła.
Dziękujemy.

Miła od Gucia - Czw 03 Lip, 2014 21:00

Luneczka ma się dobrze
nawet bardzo dobrze

jabluszko520 - Sob 05 Lip, 2014 13:42

ale ona pięknieje , jest coraz ładniejsza :cmok:
fMichalina - Sob 05 Lip, 2014 14:03

Luna już zupełnie się u nas zaklimatyzowała, ma już swoje zwyczaje i swoje "sprawy". Nie chce siedzieć w domu, ciągle gdzieś biegnie i wygląda na niesamowicie zajętą. Wczoraj trochę dokuczał jej upał więc większość dnia spała w cieniu. Mit o nieposłusznych bassetach obalony! Luna pieknie podaje łape i nawet czasem podchodzi na zawołanie ;) . Ma już wykonane wszystkie szczepienia i waży 17,5 kilo. Rośnie nam klops! Ulubiona zabawa to gryzienie gałęzi których mamy pod dostatkiem a ulubione jedzenie to to czego nie można. najgorszy nawyk czyli podgryzanie wszystkich na około powoli zanika i rośnie nam szczenię idealne! Przy pierwszej wizycie u weterynarza Luna wyła, rzucała się, nie dawałą dotknąć i chciała się bawić a nie dać się zbadać. A przedwczoraj idealnie siedziała i dała zrobić sobie zastrzyk. Pani weterynarz mówi, ze to chyba inny pies:)
jabluszko520 - Sob 05 Lip, 2014 16:24

No to pozostaje Wam pogratulowac, z opisu twojego wnioskuję, że macie na nią zbawienny wpływ.
Może tak moją pannę oddam wam na "wychowanie"? :lol:

Joasika - Sob 05 Lip, 2014 18:48

Zaczynam się zastanawiać, czy ona na pewno jest bassetem....?

Siakoś dziwnie grzeczna, jak na paszteta.... :/

No nic, czekam z niecierpliwością, kiedy dorośnie i zbassecieje :haha:

fMichalina - Sob 05 Lip, 2014 21:18

Nie no taka znowu idealna nie jest. Codziennie wieczorem występuje ostra głupawka i wtedy zamienia się w dobermana :)
Magdaa - Nie 06 Lip, 2014 07:46

Posłuszeństwo przechodzi z wiekiem, z moich obserwacji tak wynika. Mój się zachowuje coraz gorzej, a oczy ma coraz bardziej słodkie i się człowiek nabiera. Luna jest śliczna i aż by się ją wycałowało, zróbcie to ode mnie :cmok:
Lacota - Nie 06 Lip, 2014 07:56

Michalina, ale fajna ta Wasza Luna.
Prawdziwa gwiazda rośnie.
Ma piękne, mądre oczy.
I takie niesamowite, wiecznie zatroskane czoło :lol:

Michalina jednego zdjęcia mi tu brakuje.
Dawaj je, bo jest najlepsze :D

marzanna67999 - Nie 06 Lip, 2014 19:53

To co mi się rzuciło w oczy to ogromne ciepło i miłość bijąca od Was :) od razu widać, że Lunka znalazła swoich ludzi i swój dom. Tak bardzo się cieszę , że na Was trafiła :)
fMichalina - Nie 06 Lip, 2014 21:30

Podeślę Pani Bogumile do wstawienia razem z filmikiem z aportowania. Tak, dobrze przeczytaliście moja Mama nauczyłą ją aportować :)
gkoti - Pon 07 Lip, 2014 13:07

Ależ ona pięknisia. Życzymy Wam samego słoneczka z takim Cudem :serce:
fMichalina - Sro 16 Lip, 2014 21:04

Dzisiaj był bardzo ważny dzień bo przedstawiłam Lunce moją świnkę morską, wcześniej pilnowałam by się nie zauważyły. Luna świnia powąchała i zostawila w spokoju:) dzień spędziłam na dworzu, na trawce ze świnką pasącą się w trawie po mojej lewej i Lunie bawiącej się piłką po mojej prawej :)

P.S. To o niezgrabnych bassetach to jakaś bujda- Luna weszła do domu oknem!. Nie wspominając o wycieczkach na stół...

Miła od Gucia - Sro 16 Lip, 2014 21:23

matko, oknem ???
co basset potrafi, wszystko

Joasika - Czw 17 Lip, 2014 19:13

Lunka, jesteś bosska :haha:

Następnym razem wskakuj na komin - będziesz w zimie mogła dorobić za Mikołaja :buha: :haha:

marzanna67999 - Czw 17 Lip, 2014 19:21

o mateńko jaki slodziak !!!!!!!!!!! a jaka fotogeniczna :) UKOCHANA !!!
gkoti - Sob 19 Lip, 2014 13:29

Cudne kropeczki, całować, miziać, kochać takie cudeńko, a jakie urocze oczka....

Rozmarzyłam się, bo nie ma mnie w domku drugi dzień, moje cuda już z pańciem, a ja dzwonię i tęsknię... i to za dzieciaczkami, a nie za mężem....ciiiiiiiii, nie mówcie mu :P :oops:

jabluszko520 - Sob 26 Lip, 2014 13:26

ależ ona jest piękna! i te oczy :serce: :serce: :serce:
Miła od Gucia - Sob 07 Maj, 2016 22:55

Lunka się przypomina z pozdrowieniami

Miła od Gucia - Sob 30 Gru, 2017 00:04

Luneczka się przypomina po długiej nieobecności

gkoti - Nie 07 Sty, 2018 21:20

Jak pięknieje... urocza <3