Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Inbredy
Autor Wiadomość
wisnianol 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 19:16   Inbredy

Przypis Moderatora:Pozwolilam sobie przeniesc tu czesc postow dotyczacych inbredow i wyboru szczeniaczka. Temat wazny, moglby w Powitaniach umknac uwadze.

Całkiem możliwe :grin:
Czekamy narazie na szczeniaczka, nie mamy ani imienia (choć pewne propozycje są:-))
ani własnej hodowli jeszcze - to będzie nasz pierwszy zwierzaczek :smile:
Będziemy wyrabiać suni rodowód. A hodowla? hmmm... zobaczymy... :lol:
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Sob 21 Sty, 2012 20:11, w całości zmieniany 2 razy  

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 19:24   

a moge tylko zapytac niesmialo, czy widzieliscie rodowod tych szczeniakow?

wisnianol 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 19:28   

Z tego co się orientuje to rodowody będziemy mogli wyrobić na podstawie dokumentów, które otrzymamy z szczeniaczkiem - dokument krycia miotu, metrykę urodzenia, tatuaż... jeśli się mylę proszę o podpowiedź :roll:

jabluszko520 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 19:41   

wisnianol napisał/a:
Z tego co się orientuje to rodowody będziemy mogli wyrobić na podstawie dokumentów, które otrzymamy z szczeniaczkiem - dokument krycia miotu, metrykę urodzenia, tatuaż... jeśli się mylę proszę o podpowiedź :roll:

ja podpowiem to co mi powiedzieli w Związku K. - dzwoniłam w sprawie zagubienia metryki mojej suni (sama ją zgubiłam...) i podstawa to
1. należy sporządzić umowę kupna - sprzedaży psiaka
2. należy zapisać się do związku i opłacić roczną składkę

tak więc ja już na przedbiegu zostałam skreślona, bo nie wiedziałam o umowie i se nie spisałam (zresztą wątpię, czy tamten pan by mi takową podpisał), a poco mam należeć do związku jak nie chcę prowadzić hodowli ani uczestniczyć w wystawach tego nie wiem...

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 19:43   

chodzi mi tylko o to ze przez kupnem psiaka warto spojrzec w jego rodowod, rodzicow, dziadkow itd, zeby zobaczyc czy to jest dobra kombinacja i po prostu miec jak najwiecej wiadomosci :)

wisnianol 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 19:56   

hmm... akurat o umowie też nic wcześniej nie słyszałem :shock: ... postaram się pozbierać jak najwięcej informacji na temat wyrabiania rodowodu w moim oddziale zk...

Bernard
[Usunięty]

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 20:00   

wisnianol napisał/a:
Całkiem możliwe :grin:
Czekamy narazie na szczeniaczka, nie mamy ani imienia (choć pewne propozycje są:-))
ani własnej hodowli jeszcze - to będzie nasz pierwszy zwierzaczek :smile:
Będziemy wyrabiać suni rodowód. A hodowla? hmmm... zobaczymy... :lol:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nie nie pytam o waszą hodowlę ,a hodowlę z jakiej sunia pochodzi :wink:

wisnianol 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 20:10   

Hmm... Jeśli matka pochodzi z Dynastii Kłapouchych to wcale nie znaczy że szczeniak jest z tej hodowli???
Jestem zielony w tych sprawach :oops:

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 21:00   

nie wiem czy powinnam to pisac, ale oczywiscie napisze, najwyzej mi sie pozniej oberwie

uwazam ze zanim kupicie tego szczeniaka to powinniscie sie zaglebic w rodowody rodzicow, bo te szczeniaki sa BARDZO zinbredowane

ojcem Balladyny jest Snooper Gentle Joker
ojcem Dracula jest Snooper Gentle Joker
no i ojcem matki Dracula, Idylli z Gangu Dlugich, tez jest Snooper Gentle Joker

czyli juz sam Dracula jest mocno zinbredowany, a do tego pokryto nim suke po tym samym ojcu

nie nbede pisala co ja o tym mysle, ale moja rada: poczytajcie troche o tym, przejrzyjcie rodowody, poczytajcie w internecie o inbredach (po polsku chów wsobny) i jakie moga byc skutki tak mocnego inbredu, i wtedy podejmijcie swiadoma decyzje czy chcecie takiego szczeniaka

wisnianol 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 21:07   

Dziękujemy za informacje!!! Zaraz zacznę działać w tym kierunku...!!!

jabluszko520 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 22:30   

tak racja, nie daj bosze wyjdą potem jakieś wady genetyczne lub coś innego, (nie znam się moja fantazja działa :mrgreen: )

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 15:16   

to ja napisze tutaj, zeby juz temat Tytusa byl tylko Tytusa :)

mi naprawde nie ma za co dziekowac!

ja sie zainteresowalam tym miotem, bo juz wczesniej bylam ciekawa co to za hodowla gdy widzialam ogloszenie na allegro, ale dopiero jak rozmawialam z Ela to ona zauwazyla jaki to jest inbred straszny!

wiec sama sie zaczelam temu przygladac i napisalam tu na forum, bo bylam w ogromnym szoku ze hodowcy moga zrobic cos takiego! i uwazalam ze trzeba o tym poinformowac, ostrzec zalozycieli tego topicu, bo po tych kilku postach ktore napisali widac bylo ze kierowali sie sercem i byli zakochani w suni, ale nie koniecznie wiedzieli o co chodzi z tymi calymi rodowodami

w kazdym razie gdy napisalam posta tu na forum to odezwala sie do mnie pani Bozena od Sycylijczykow, i powiedziala ze dobrze ze to tu napisalam bo takich rzeczach trzeba mowic

pani Bozena to jest kopalnia wiedzy i zna doskonale wszystkie rodowody, ona tez byla oburzona tym kryciem i sama zrobila rodowod tych szczeniakow i wyslala mi go bym zobaczyla jak to dokladnie wyglada. na czerwono zaznaczyla inbredy

rodowod tych szczeniakow wyglada tak:

wiec to co potwierdzil pan Marek to nie sa zadne moje przypuszczenia :) tylko po prostu fakty

to krycie jest straszne, jak widac wielu hodowcow jest oburzonych ta sytuacja, bo to na pewno nie jest dla dobra rasy! i nie jest to zadna proba zrobienia zlej renomy tej hodowli, bo gdy o tym rozmawialismy to nikt nawet nie wiedzial co to za hodowla, tematem bylo tylko i wylacznie to skojarzenie

ja osobiscie uwazam ze trzeba mowic o takich rzeczach! bo to jedyny sposob na to zeby cos zmienic. oczywiscie fajnie by bylo gdyby zwiazek sie za to tez zabral, nie wydawal zgody na takie krycia, nie akceptowal takich miotow, ale to raczej marzenia

wiec to co my mozemy zrobic to mowienie o tym! i uswiadamiac ludzi. nie mozna kupowac psow z pseudohodowli, nie mozna kupowac psow z hodowli ktore robia cos takiego!

ot i sie baba nagadala, ale dlugo mi to juz lezalo na sercu :)

wisnianol 

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 17:51   

Bardzo dobrze Pani Aniu, że taka rozmowa na forum się zawiązała, mam nadzieje że kolejne osoby, które dokładnie nie znają się na kojarzeniu psów w hodowli, trafią na te forum i zainteresują się historią rodowodową przyszłych swoich milusińskich :!: :!: :!:

Bernard
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 20:16   

ania123 napisał/a:
to ja napisze tutaj, zeby juz temat Tytusa byl tylko Tytusa :)

mi naprawde nie ma za co dziekowac!

ja sie zainteresowalam tym miotem, bo juz wczesniej bylam ciekawa co to za hodowla gdy widzialam ogloszenie na allegro, ale dopiero jak rozmawialam z Ela to ona zauwazyla jaki to jest inbred straszny!

wiec sama sie zaczelam temu przygladac i napisalam tu na forum, bo bylam w ogromnym szoku ze hodowcy moga zrobic cos takiego! i uwazalam ze trzeba o tym poinformowac, ostrzec zalozycieli tego topicu, bo po tych kilku postach ktore napisali widac bylo ze kierowali sie sercem i byli zakochani w suni, ale nie koniecznie wiedzieli o co chodzi z tymi calymi rodowodami

w kazdym razie gdy napisalam posta tu na forum to odezwala sie do mnie pani Bozena od Sycylijczykow, i powiedziala ze dobrze ze to tu napisalam bo takich rzeczach trzeba mowic

pani Bozena to jest kopalnia wiedzy i zna doskonale wszystkie rodowody, ona tez byla oburzona tym kryciem i sama zrobila rodowod tych szczeniakow i wyslala mi go bym zobaczyla jak to dokladnie wyglada. na czerwono zaznaczyla inbredy

rodowod tych szczeniakow wyglada tak:
[url=http://img99.imagesh...red.jpg]Obrazek[/URL]

wiec to co potwierdzil pan Marek to nie sa zadne moje przypuszczenia :) tylko po prostu fakty

to krycie jest straszne, jak widac wielu hodowcow jest oburzonych ta sytuacja, bo to na pewno nie jest dla dobra rasy! i nie jest to zadna proba zrobienia zlej renomy tej hodowli, bo gdy o tym rozmawialismy to nikt nawet nie wiedzial co to za hodowla, tematem bylo tylko i wylacznie to skojarzenie

ja osobiscie uwazam ze trzeba mowic o takich rzeczach! bo to jedyny sposob na to zeby cos zmienic. oczywiscie fajnie by bylo gdyby zwiazek sie za to tez zabral, nie wydawal zgody na takie krycia, nie akceptowal takich miotow, ale to raczej marzenia

wiec to co my mozemy zrobic to mowienie o tym! i uswiadamiac ludzi. nie mozna kupowac psow z pseudohodowli, nie mozna kupowac psow z hodowli ktore robia cos takiego!

ot i sie baba nagadala, ale dlugo mi to juz lezalo na sercu :)
Aniu zgadzam się w 100 procentach,dlatego uważam ,że nazwa tej hodowli powinna być tu zareklamowana i tylko i wyłącznie z jednego powodu ,jako ostrzeżenie :roll:

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 23:21   

mamy taki temat

Hodowle, hodowcy (umowy, czarne kwiatki, itp.)

http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=3005

Odpowiedz do tematu